Ağız İçi Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Ağız içi yaraları, genellikle acı verici ve rahatsız edici olan, belirli nedenlerden kaynaklanabilen doku bozukluklarıdır. Bu yazıda, ağız içi yaralarının nedenleri, tedavi yöntemleri ve önleyici tedbirler hakkında bilgi verilmektedir. Ağız sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken noktalar ele alınmaktadır.
Ağız İçi Yaraları Belirtileri ve Tedavisi
06 Eylül 2024

Ağız İçi Yaraları


Ağız içi yaraları, tıbbi olarak nedeni henüz tam olarak belirlenememiş doku bozukluklarıdır. Bu yaralar, ortası beyaz, sarı veya gri renkte olup, uçuk ile aynı şey değildir. Ağız içi yaraları genellikle çok acı vericidir ve ağız içerisinde oluşur. Çoğu zaman aynı anda birkaç tane ağız içi yarası görülebilir. Bu tür yaralar, kadınları daha fazla etkilemekle birlikte, çocuk yaşlardan itibaren hemen hemen herkeste görülebilir. Ağız içi yaraları genellikle 5-10 gün arasında iyileşir ve tekrarlayıp tekrarlamayacağı kişiden kişiye değişir. Ağız içi yaralarının nedeni tam olarak bilinmese de, diş macunu kullanımı ve yiyecekler gibi çeşitli etkenler bu duruma sebep olabilir. Bu etkenleri sıralamadan önce, ağız içi yaralarının bulaşıcı olmadığını belirtelim.

Ağız İçi Yaraları Neden Olur?


  • Fiziksel Travmalara Bağlı Ağız İçi Yaraları: Yanlışlıkla yanağın ısırılması, çok sıcak yiyecekler veya içecekler tüketmek, sivri bir cisimle ağız içinin tahriş olması veya protez dişlerin ağız içerisinde yaralara sebep olması fiziksel travma örneklerindendir.
  • Yiyeceklere Bağlı Ağız İçi Yaraları: Asitli yiyecekler ve içecekler ağız yaralarını tetikler. Asitli içecekler sadece kola ve gazoz gibi içecekler değil, portakal suyu gibi içecekler de ağız yarası olan kişilerde sıkça şikâyete neden olur. Genel olarak turunçgillerin asit oranı yüksektir. Asit oranı yüksek meyvelerin dışında sirke, sirkeli soslar, tuzlu yiyecekler, baharatlı yiyecekler, acı yiyecekler, turşu türü yiyecekler, çerez ve birçok kimyasal içeren hazır gıdalar ağız içi yaralarına neden olabilir.
  • Alerjiye Bağlı Ağız İçi Yaraları: Yiyecek alerjilerinin %90'ı süt ürünleri, fıstık, fındık, soya sosu, balık ürünleri, buğday veya kabuklu deniz ürünleri tüketiminde alerjiyi tetikleyebilir. Histamin salgılanması sonucunda ağız içinde hücre ve dokular zarar görür ve alerjik semptomlardan biri olarak ağız içi yaraları meydana gelir.
  • Mide Mikrobu Bağlı Ağız İçi Yaraları: Helicobacter pylori adıyla bilinen mide mikrobu, B12 vitamini eksikliğinin yanı sıra ağız içi yaralarına da neden olabilir. Ağız içi yaraları probleminin altında mide mikrobu yatıyorsa, bu durum tedavi edilmeden ağız içi yaralarından kurtulmak mümkün olmaz.
  • Sigara İçmeye veya Bırakmaya Bağlı Ağız İçi Yaraları: Sigara içmenin zararları her fırsatta konu edilmektedir. Birdenbire sigara bırakmanın da bazı zararları olabilir ve bu durum ağız içi yaralarına sebep olabilir.

Ağız İçi Yaraları Tedavisi Nasıl Yapılır?


  • 7-8 damla anason yağını 1 bardak suya ilave edin ve bu karışımı ağızda gargara yapın. Bu sayede ağız içerisindeki yaralar iyileşebilir.
  • Ağız içi yaralarının tedavisi için armut tüketilmeli veya armut hoşafı içilmelidir.
  • Ayva, ağız içi yaralarının yok edilmesinde önemli bir rol oynar.
  • Biber, ağız içi yaralarını giderebilir.
  • Böğürtlen, ağız içi yaraları için oldukça faydalıdır. Bir tutam böğürtleni ve yaprağını 1 bardak suda kaynatın. Kaynayan böğürtlen suyu ile ağız gargara edilirse, ağız içi yaralarından kurtulabilirsiniz.

Ek olarak, ağız hijyenine dikkat etmek, dengeli beslenmek ve stresten kaçınmak, ağız içi yaralarının oluşumunu engellemekte önemli rol oynar. Ayrıca, düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmek ve ağız sağlığını korumak da bu tür problemlerin önüne geçebilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
İkrime 12 Temmuz 2024 Cuma

Ağız içi yaraları neden sürekli tekrar ediyor ve bu konuda hangi yiyeceklerden uzak durmamız gerekiyor? Ayrıca, yukarıda belirtilen tedavi yöntemlerinden hangisi daha etkili olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

İkrime, ağız içi yaralarının sürekli tekrar etmesinin birçok nedeni olabilir. Bağışıklık sisteminizin zayıf olması, stresi, vitamin eksiklikleri (özellikle B12, folik asit ve demir), hormonal değişiklikler ve bazı yiyecekler bu durumu tetikleyebilir. Baharatlı, asitli yiyecekler, sert ve tahriş edici gıdalardan uzak durmak yararlı olabilir.

Tedavi yöntemleri konusunda ise, doktorunuzun önereceği antiseptik ağız gargaraları, kortikosteroid içeren kremler veya bağışıklığı güçlendirici takviyeler etkili olabilir. Ancak, en doğru tedavi yöntemini belirlemek için bir doktora başvurmanız önemlidir.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rahim İçi Yara Yakılması Nasıl Olur
Rahim İçi Yara Yakılması Nasıl Olur
Yanık Yarası Belirtileri ve Tedavisi
Yanık Yarası Belirtileri ve Tedavisi
Rahimde Yara Belirtileri ve Tedavisi
Rahimde Yara Belirtileri ve Tedavisi
Ayak Yarası Ayak Yaralarının Sebepleri
Ayak Yarası Ayak Yaralarının Sebepleri
Yüzdeki Yara İzleri Nasıl Geçer?
Yüzdeki Yara İzleri Nasıl Geçer?
Güncel
Kulak Yarası Belirtileri ve Tedavisi
Kulak Yarası Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Yara Kabuğu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Yara Kabuğu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Güncel
Yara İzi Nasıl Tedavi Edilebilir?
Yara İzi Nasıl Tedavi Edilebilir?