İltihaplı Yaraİltihaplı yaralar, vücudun derisinin şekil bütünlüğünün bozulması sonucu oluşan yaralanmalardır. Bu yaralanmalar, derinin zarar görmesi ve parçalanması sonucu, zararlı bakterilerin yaranın üstünde ve çevresinde birikmesiyle iltihaplanır. Bu bakteriler genellikle üremek ve yaşamlarını sürdürmek için oksijene ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, yara çevresi bakteriler için oldukça elverişli yaşam alanlarıdır. Birçok küçük yaralanma, kısa sürede iltihaplı yara haline gelebilir. İltihaplı yaralar, iyileşme süreçlerine bağlı olarak çeşitlendirilebilir. İyileşme süreci genellikle antibiyotik tedavisiyle başlar ve cerrahi müdahaleye kadar ilerleyebilir. İltihaplı Yara Neden Olan Faktörler ve Tedavi Süreçleriİltihaplı yara neden olan faktörler ve tedavi süreçleri genel olarak farklı aşamalarda gerçekleşir. İlk olarak iltihaplı yaraya neden olan faktörleri ve tedavi süreçlerini maddeler halinde açıklayacak olursak: Kesici Aletlerle Gerçekleşen İltihaplı YaralarGenel olarak cerrahi müdahale sonrasında veya kaza sonucu oluşan yaralanmalardır. İlk olarak ufak bir yara olarak meydana gelse de kısa sürede iltihaplı yaralanma gerçekleşir. Tedavi süreci ise genel olarak deri üst kısmında oluşan iltihaplı yaralanmalar için doktor kontrolünde uygun görülen antibiyotik tedavisiyle gerçekleşir. Burada dikkat edilmesi gereken, deri üzerinde kesici aletlerle oluşan yaralanmaların ilk aşamada pıhtılaşması sonrası az miktarda iltihap mevcut olabilir. Bu aşamada en yakın hastaneye başvurulmalıdır. Çünkü önlem alınmadığı takdirde bakteriler derinin alt kısmına ilerleyebilir. Köpek, Kedi vb. Hayvan Isırıkları Sonucu Oluşan İltihaplı YaralarKöpek ve kedi ısırıklarında en dikkat edilmesi gereken, kedi ısırması sonucu gerçekleşen iltihaplı yaralardır. Kedilerin ağız kısmında bol miktarda bakteri bulunur ve doğrudan iltihaplı yaralanmalara neden olabilir. Aynı şekilde köpek ve büyükbaş hayvan ısırıkları da ciddi riskler taşır. Böyle bir durumda en yakın hastaneye başvurulmalı ve tetanos aşısı zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Isırma sonrası geçen her süre aleyhinize işlemektedir. Daha önce belirttiğimiz gibi, bakteriler çok kısa sürede çoğalırlar. Tetanos aşısından sonra doktor kontrolünde uygun görülen antibiyotik tedavisi ve ek olarak ağrı kesici ilaçlar ile iltihaplı yaranın tedavisi gerçekleşir. Gazlı Kangren Sonucu Oluşan İltihaplı YaralarGazlı kangren sonucu oluşan iltihaplı yaralar, en riskli iltihaplı yaralardandır. Genel olarak derinin üst kısmında oluşan yaralar sonrasında, yaranın üst kısmında bakteri oluşur. Bu bakteri türleri farklılık gösterebilir. Gazlı kangrene neden olan bakteri türü Clostridium türü bakterilerdir. Bu bakteriler vücuda alındığında, iltihaplı yara bölgesindeki doku doğrudan işlevini yitirebilir. Bu nedenle, bu dokuda oluşan iltihaplar cerrahi müdahaleler ile temizlenerek deri ve derinin alt kısmında bulunan bakteriler ve işlevini yitiren doku alınır. Böylece bakterilerin çoğalması ve ilerlemesi önlenir. |
Bunlar sivilce olabilir mi yaşamaya??????????
Cevap yazSezen hanım, yaralanma sonucu oluşabilen iltihaplar yara alan noktada toplanarak sivilceye benzer bir görüntü halini alabilirler. Bu noktalara dokunmayıp doktorunuza muayene olduktan sonra iltihap kurutulucu ve antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Geçmiş olsun.
Merhaba seçen hanım, İltihaplı yara adında da olduğu gibi vücuttaki iltihapın bir noktada birikerek büyümesi olayıdır. Bunun için iltihap koruyucu ve antibiyotik kullanmak iltihapsın vücuttan atılmasına yardımcı olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.