Midede Yara Belirtileri ve Tedavisi

Mide yarası, halk arasında yaygın olarak bilinen mide ülseri, midenin iç yüzeyinde oluşan yaralardır. Genellikle Helicobacter pylori bakterisi, aşırı stres ve zararlı alışkanlıklar gibi etkenler sonucu meydana gelir. Belirtileri arasında mide ekşimesi, ağrı ve kanama yer alır. Tedavi, ilaçlarla yapılır ve erken teşhis önemlidir.
Midede Yara Belirtileri ve Tedavisi
01 Eylül 2024

Midede Yara


Midede yara, tıbbi literatürde "ülser" olarak adlandırılır. Sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı üzerinde meydana gelen aşınmalar sonucunda ortaya çıkar ve yara oluşumuna sebep olur. Midenin iç yüzeyinin mide asidi ile zarar görmesi sonucu oluşan bu rahatsızlık, mide ülseri olarak tanımlanır. Mide asidinin üretimi ve miktarı her bireyde farklılık gösterebilir; ancak bazı insanlarda asit üretimi daha yoğun gerçekleşir.

Midede Yara Neden Olur?


Midenin içerisinde, mideyi koruyan ve yapısının bozulmasını engelleyen kalın bir mukozal tabaka bulunur. Midede yara rahatsızlığının en büyük sebebi, "Helicobacter Pylori" adı verilen bir bakteridir. Bu bakterinin varlığı, mukozal tabakanın delinmesine ve mide asidinin aşırı derecede üretilmesine sebep olur, bu da mideyi korumasız hale getirir ve yaralanmalara yol açar. Ayrıca, aşırı stres, mide asidinin düzensiz olması ve aşırı miktarda üretilmesi, tedavi sürecinde doğru sonuçlanmayan gastrit, kalp rahatsızlıkları, sindirimi zor olan besinlerin fazla tüketilmesi, sigara, çay ve alkol gibi zararlı maddelerin fazla alınması veya kullanılan ilaçların zamanında alınmaması da mide yarasının başlıca etkenlerindendir.

Midede Yara Belirtileri Nelerdir?


  • Öncelikle mide ekşimesi ve midede belirgin bir ağrı hissi ortaya çıkar.
  • Hasta birey sürekli ağzında ekşi bir tat hisseder ve tat alma duyusu normal bir bireye göre hassas değildir. Hastanın dili, normal insanlara göre daha koyu bir renge bürünür. Karnın üst kısmında ağrı ve acı meydana gelir.
  • İlk süreçte ortaya çıkan belirtiler sonrasında tedavi için doktora başvurulmazsa, hasta her yemek sonrası ağrıya maruz kalır. Baş dönmesi ve aşırı terleme hastalığın ikinci aşamasında oluşur.
  • Daha sonra kusmalar meydana gelir ve çoğu zaman hastanın ağzından kan gelebilir, bazı hastaların dışkılarında kan görülebilir. Bu durum hastalığın ilerlediğini ve tedaviye bir an önce başlanması gerektiğini gösterir.

Midede Yara Tedavisi Nasıl Yapılır?

Midede yara tedavisi, doğru bir şekilde uygulandığında genellikle başarılı sonuçlar verir. Hastalığın erken teşhisi ve tedaviye erken başlanması, tedavi sürecini daha etkili ve kısa hale getirir. Genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Kullanılan ilaçlar, hastalığa sebep olan bakteriyi yok etmek ve mide asidini düzenlemek amacıyla kullanılır. Bu hastalıkta ameliyat nadir olarak görülür. Stres, bu hastalık için önemli bir tetikleyici olduğundan, tedavi aşamasında moral ve motivasyonun yüksek tutulması gerekir. Ayrıca, tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Düzenli bir şekilde dinlenmek
  • Yemek saatlerini düzenlemek
  • Sigara, alkol ve çay gibi zararlı maddelerden olabildiğince uzak durmak ve hatta sigara içilen ortamlarda bile bulunmamak

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Esma 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Midem de aşırı şişkinlik oluyor bir süredir bu da benim psikolojimi bozuyor acaba benim midem de yara mı var 😔

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Esma Hanım,

ޞişkinlik ve benzeri mide problemleri genellikle farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durumun nedeni stres, yetersiz beslenme, gıda intoleransı veya mide asidiyle ilgili sorunlar olabilir. Mide yarası (ülser) da bu belirtileri yapabilir, ancak bunu kesinleştirmek için bir doktora başvurmanız en doğru adım olacaktır. Bir uzmana danışarak gerekli tetkikleri yaptırmanızı tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap
Haşim

Kardeşim aç karna kayısı hoşafı kayısısıyla beraber ye gaz dan dır

Çok Okunanlar
Yara İzi Nasıl Geçer?
Yara İzi Nasıl Geçer?
Editörün Seçtiği
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Emzirirken Memede Yara Neden Olur?
Emzirirken Memede Yara Neden Olur?
Deride Yaralar Belirtileri ve Tedavisi
Deride Yaralar Belirtileri ve Tedavisi
Midede Yara Belirtileri ve Tedavisi
Midede Yara Belirtileri ve Tedavisi
Meme Ucu Yarası Belirtileri ve Tedavisi
Meme Ucu Yarası Belirtileri ve Tedavisi
Yara Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?
Yara Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?
Güncel
Kafa Yarılması Belirtileri ve Tedavisi
Kafa Yarılması Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Dil Altında Yara Belirtileri ve Tedavisi
Dil Altında Yara Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Rahim Ağzı Yarası Belirtileri ve Tedavisi
Rahim Ağzı Yarası Belirtileri ve Tedavisi