Midede YaraMidede yara, tıbbi literatürde "ülser" olarak adlandırılır. Sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı üzerinde meydana gelen aşınmalar sonucunda ortaya çıkar ve yara oluşumuna sebep olur. Midenin iç yüzeyinin mide asidi ile zarar görmesi sonucu oluşan bu rahatsızlık, mide ülseri olarak tanımlanır. Mide asidinin üretimi ve miktarı her bireyde farklılık gösterebilir; ancak bazı insanlarda asit üretimi daha yoğun gerçekleşir. Midede Yara Neden Olur?Midenin içerisinde, mideyi koruyan ve yapısının bozulmasını engelleyen kalın bir mukozal tabaka bulunur. Midede yara rahatsızlığının en büyük sebebi, "Helicobacter Pylori" adı verilen bir bakteridir. Bu bakterinin varlığı, mukozal tabakanın delinmesine ve mide asidinin aşırı derecede üretilmesine sebep olur, bu da mideyi korumasız hale getirir ve yaralanmalara yol açar. Ayrıca, aşırı stres, mide asidinin düzensiz olması ve aşırı miktarda üretilmesi, tedavi sürecinde doğru sonuçlanmayan gastrit, kalp rahatsızlıkları, sindirimi zor olan besinlerin fazla tüketilmesi, sigara, çay ve alkol gibi zararlı maddelerin fazla alınması veya kullanılan ilaçların zamanında alınmaması da mide yarasının başlıca etkenlerindendir. Midede Yara Belirtileri Nelerdir?
Midede Yara Tedavisi Nasıl Yapılır?Midede yara tedavisi, doğru bir şekilde uygulandığında genellikle başarılı sonuçlar verir. Hastalığın erken teşhisi ve tedaviye erken başlanması, tedavi sürecini daha etkili ve kısa hale getirir. Genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Kullanılan ilaçlar, hastalığa sebep olan bakteriyi yok etmek ve mide asidini düzenlemek amacıyla kullanılır. Bu hastalıkta ameliyat nadir olarak görülür. Stres, bu hastalık için önemli bir tetikleyici olduğundan, tedavi aşamasında moral ve motivasyonun yüksek tutulması gerekir. Ayrıca, tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
|
Midem de aşırı şişkinlik oluyor bir süredir bu da benim psikolojimi bozuyor acaba benim midem de yara mı var 😔
Cevap yazMerhaba Esma Hanım,
Şişkinlik ve benzeri mide problemleri genellikle farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durumun nedeni stres, yetersiz beslenme, gıda intoleransı veya mide asidiyle ilgili sorunlar olabilir. Mide yarası (ülser) da bu belirtileri yapabilir, ancak bunu kesinleştirmek için bir doktora başvurmanız en doğru adım olacaktır. Bir uzmana danışarak gerekli tetkikleri yaptırmanızı tavsiye ederim. Geçmiş olsun.
Kardeşim aç karna kayısı hoşafı kayısısıyla beraber ye gaz dan dır