Rahimde Yara Yakılması Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde yara yakılması, kadın sağlığında önemli bir konudur. Servisit olarak bilinen bu durum, rahim ağzındaki iltihaplanmayı ifade eder. Belirtileri arasında vajinal akıntı, ağrı ve kanama yer alır. Tedavi süreci, jinekolojik muayene ile başlar ve genellikle kısa bir işlemle gerçekleşir.
Rahimde Yara Yakılması Belirtileri ve Tedavisi
07 Eylül 2024
Rahimde Yara Yakılması

Rahimde yara yakılması, halk arasında rahim ağzı yarası olarak bilinen servisit, jinekologlar tarafından en sık karşılaşılan kadın hastalığı problemlerinden biridir. Rahim ağzı yaraları genel anlamda servisit, rahim ağzı dokusunun iltihabıdır. Servisit genellikle bir enfeksiyona bağlı olarak gelişebilir, ancak bazen irritasyon ya da travma sonrası da ortaya çıkabilir. Kadınların büyük bir çoğunluğu hayatının bir döneminde servisit problemine yakalanır. Yaşı ne olursa olsun cinsel yönden aktif olan her kadın vajinal yara için uygun bir adaydır.

Servisit Belirtileri

Kasıklarda ağrı ve vajinal akıntısı olan kadınların büyük bir çoğunluğunda, başka bir hastalıkla birlikte ya da tek başına servisit bulunabilir. Belirtileri başka hastalıklara benzediği ve belirgin yakınmalar yaratmadığı için kişinin kendi kendine servisitten şüphelenmesi zordur. Genelde başka bir sebepten dolayı yapılan jinekolojik muayene ile fark edilir. Servisitin belirtileri şunlardır:

  • Adet bitiminde vajinal akıntıda artış
  • Anormal vajinal kanamalar
  • Vajinada yanma
  • İlişki esnasında ağrı
  • İlişki sonrası kanama
  • Kaşıntı
  • İdrar yaparken yanma
  • Bel ağrısı

Hafif şiddetteki vakalarda herhangi bir belirti olmayabilir. Uzamış ve tedavi edilmemiş durumlarda, spermlerin yaradan dolayı servikal kanala geçişi zorlaşacağı için kısırlık oluşabilir. Kısırlık tedavisinde yapılacak ilk şey, vajinadaki yaranın iyileştirilmesidir. Vajinasında yara olan kadınlar gebe kalsalar dahi düşük yapma tehlikesi bulunmaktadır. Ayrıca bu tür yaraları olan annelerin bebeklerinde akciğer ve göz enfeksiyonu olma riski daha fazladır.

Teşhis Yöntemleri

Sadece yapılacak bir jinekolojik muayene, vajinada yara oluşumunu tespit etmek için yeterli olabilir. Smear testi de vajinadaki yaranın patolojik olarak durumunu belirlemek için yapılmaktadır. Muayene esnasında rahim ağzı salgısından bir fırça yardımı ile örnek alınması ve patolojik olarak incelenmesi gerekmektedir. Sonuca göre hastanın vajinal yarasının önemi ve tedavi yöntemi de belirlenmektedir.

Rahimde Yara Yakılması İşlemi

Rahimde yara yakılması işlemi, normal bir jinekolojik muayene gibi jinekolojik muayene masasında uygulanır ve en fazla 4-5 dakika kadar sürer. İşlem sırasında genel anestezi veya lokal anestezi uygulanmasına gerek yoktur çünkü hasta hemen hemen hiçbir şey hissetmez. Bu nedenle hastanede veya muayenehanede kolaylıkla uygulanabilen bir işlemdir. Hasta jinekolojik muayene masasına alındıktan sonra normal muayene spekulumu takılarak rahim ağzı görünür hale getirilir. Daha sonra koter aletinin kaleme benzer ucu ile rahim ağzına dokunularak işlem uygulanır. Son olarak spekulum çıkarılır ve hasta hemen ayağa kalkıp günlük işlerine devam edebilir. İşlemin ardından ağrı veya hastanın normal hayatını etkileyecek herhangi bir şikayet olmaz.

İşlem Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yara yakma işleminden sonra 1 ay boyunca cinsel ilişki yasaktır.
  • Bu sürede, beyaz sulu veya hafif kırmızı pembe akıntı olabilir.
  • Ara ara lekelenmeler olabilir.

Bu tarz şikayetler birkaç haftada geçmektedir. 1-2 ay içerisinde yakılan yerdeki epitel hücreler yenilenerek normal iyileşmiş görünüm alır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özgünay

21 Temmuz 2024 Pazar

Rahimde yara yakılması işleminden sonra cinsel ilişki yasaklandığı söyleniyor. Bu süreçte yaşanan akıntılar ve lekelenmeler ne kadar sürer? ޞikayetler ne zaman tamamen kaybolur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özgünay,

Rahimde yara yakılması işleminden sonra cinsel ilişki yasağı genellikle birkaç hafta sürer, bu süre zarfında rahmin iyileşmesi amaçlanır. Akıntılar ve lekelenmeler ise genellikle 1-2 hafta içinde azalır ve tamamen kaybolur. Ancak bu süreç kişiden kişiye değişebilir. Eğer şikayetleriniz uzun süre devam ederse veya artarsa bir doktora başvurmanızda fayda var. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Ameliyat Yaraları Tedavisi

Ameliyat Yaraları Tedavisi

Yara Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Yara Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Yarası Ayak Yaralarının Sebepleri

Ayak Yarası Ayak Yaralarının Sebepleri

Kol Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Kol Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Yara Dondurma Nedir?

Rahimde Yara Dondurma Nedir?

Güncel

Damak Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Damak Yarası Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yara Merhemi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yara Merhemi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Ayak Altında Yara Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Altında Yara Belirtileri ve Tedavisi