Yanak İçi Yara Yanak içi Yarası Nedenleri?

Yanak içi yaraları, günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve rahatsız edici bir durumdur. Bu yazıda, yaraların nedenleri, tedavi yöntemleri ve önleyici tedbirler hakkında bilgi verilmiştir. Ağız hijyenine dikkat edilmesi ve sağlıklı beslenme ile bu sorunların önlenebileceği vurgulanmaktadır.
Yanak İçi Yara Yanak içi Yarası Nedenleri?
19 Ağustos 2024

Yanak İçi Yara


Yanak içi yarası, hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Halk arasında 'aft' olarak bilinen bu ağrılı yaralar, ağız içinde oluşur ve yemek yeme, içme, konuşma gibi günlük ihtiyaçları engelleyerek yaşam kalitesini düşürür. Yanak içinde oluşan yaraların altında yatan neden veya hastalığın belirlenmesi önemlidir.

Yanak İçi Yarası Nedenleri


Ağız içinde sıklıkla tekrarlayan ve çapları beş milimetrenin altında olan bu yaralar, genellikle yedi ila on gün içinde iyileşir. Çapları büyüdükçe iyileşme süreleri altı haftaya kadar uzayabilir. Bu yaraların sebepleri, vücudu etkileyen hastalıklar veya ağız içindeki bir sorundan kaynaklanabilir. Genellikle bu yaraların nedeni tam olarak bilinmemektedir. Vücut direncinin azalması, genetik özellikler, ilaç alerjisi, diş ve diş eti problemleri, ağız içi mukozasının bozulması gibi faktörler bu yaraların oluşmasına yol açabilir. Demir ve B12 vitamin eksiklikleri de bu yaraların sebepleri arasında yer alır. Bu tip yaralar yanak mukozası ile dil ve dudak içlerinde de görülebilir. Sık tekrarlanan yaralarda, yara ile birlikte ağız içi kötü koku ve akıntılar da eşlik ediyorsa ve bu yaralar kendi kendine iyileşmiyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ağız içi hijyenine dikkat edilmeli, düzenli diş fırçalanmalı ve altı ayda bir düzenli diş kontrolü yaptırılmalıdır.

Yanak İçi Yarası İçin Ne Yapılabilir?


Ağız içi antiseptik gargaralarla gargara yapılmalı ve doktor kontrolünde önerilen kortizonlu kremlerle tedavi edilmeye çalışılmalıdır. Beslenme düzenlemesi ile kişinin bağışıklığının güçlendirilmesi, böylece yaraların tekrarlamasının engellenmesi mümkündür. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve çeşitli hastalıklara bağlı antibiyotik kullanımı yaraları tetikleyebilir. Bağışıklığın güçlendirilmesi, stresten uzak durmak, yiyecek ve içeceklere dikkat etmek, kullanılan diş macunu gibi diş bakım ürünlerine özen göstermek yararlı olacaktır.

Önleyici Tedbirler ve Bakım

Yanak içi yaralarının oluşumunu engellemek için alınabilecek bazı önleyici tedbirler vardır:

  • Düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin.
  • Ağız hijyeninize özen gösterin ve dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın.
  • Stresten kaçınmaya çalışın ve stres yönetimi tekniklerini uygulayın.
  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı beslenin.
  • Alkol ve sigara kullanımından kaçının.
  • Alerjik reaksiyonlara neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

Bu önleyici tedbirler, yanak içi yaralarının oluşumunu minimize edebilir ve kişinin yaşam kalitesini artırabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Hafi 12 Temmuz 2024 Cuma

Yanak icimde surekli yara cikiyor. Yemek yerken ve konusurken cok zorlaniyorum. Bu yaralarin nedeni ne olabilir ve nasil tedavi edebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Hafi,

Yanak içinde sürekli yara çıkması gerçekten rahatsız edici olabilir. Bu tür yaraların birçok nedeni olabilir. Stres, beslenme eksiklikleri (özellikle B vitamini, demir ve çinko), sigara kullanımı, dişlerin keskin kısımları ya da yanlış fırçalama teknikleri bu yaraların oluşmasına neden olabilir. Ayrıca, yiyecek alerjileri ya da ağız içinde mantar enfeksiyonları da bu tür yaraların oluşmasına sebep olabilir.

Tedavi için öncelikle bir diş hekimine ya da dermatoloğa başvurmanızı tavsiye ederim. Bu uzmanlar, yaraların nedenini belirleyip uygun tedavi yöntemini önerebilirler. Evde uygulayabileceğiniz bazı önlemler ise; ağız hijyenine dikkat etmek, çok sıcak ya da çok baharatlı yiyeceklerden kaçınmak ve alkol içermeyen ağız gargaraları kullanmaktır. Geçmiş olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Dövme Yarası Belirtileri ve Tedavisi
Dövme Yarası Belirtileri ve Tedavisi
Midede Yara Belirtileri ve Tedavisi
Midede Yara Belirtileri ve Tedavisi
Saçta Yara Belirtileri ve Tedavisi
Saçta Yara Belirtileri ve Tedavisi
Yara İzleri Nasıl Geçer?
Yara İzleri Nasıl Geçer?
Parmaktaki Yaralar Belirtileri ve Tedavisi
Parmaktaki Yaralar Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Makatta Yara Belirtileri ve Tedavisi
Makatta Yara Belirtileri ve Tedavisi