Rahim Ağzı YarasıRahim ağzı yarası, halk arasında "rahim ağzı yarası" olarak bilinen servisit, en sık karşılaşılan jinekolojik problemlerden biridir. Kadınların yaşı ne olursa olsun, cinsel yönden aktif olan her kadın, rahim ağzı yarası için potansiyel bir adaydır. Kasık ağrısı ve vajinal akıntısı olan kadınların çoğunda, farklı bir hastalık belirtisiyle birlikte veya tek başına mutlaka rahim ağzı yarası bulunur. Rahim ağzı yarası, genel itibariyle servisit olarak bilinir ve rahim ağzı dokusunun iltihabıdır. Bu durum genellikle bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkar, ancak bazen irritasyon veya travma sonrasında da gelişebilir. Rahim Ağzı Yarası BelirtileriRahim ağzı yarası belirtileri, diğer pek çok hastalığa benzediğinden ve spesifik yakınmalar yaratmadığından dolayı kişinin kendi kendine servisitten şüphelenmesi oldukça zordur. Genellikle başka bir nedenle yapılan jinekolojik muayene sırasında fark edilir. Servisit, rahim ağzı dokusunun iltihabıdır ve büyük olasılıkla bir enfeksiyona bağlı olarak, ancak bazen irritasyon veya travma sonrasında ortaya çıkar. Servisitin ilk belirtisi, adet kanamasının bitişini takip eden dönemde meydana gelen vajinal akıntıdır. Diğer belirtiler arasında:
Hafif vakalarda herhangi bir bulgu olmayabilir, ancak durum ilerledikçe kötü kokulu ve iltihaplanma şeklinde akıntı oluşur. Uzamış ve tedavi edilmemiş rahim ağzı yaraları, mukus üretimini bozarak kısırlığa neden olabilir. Rahim ağzı yarası olan hamile bir kadında ise düşük ve erken doğum riski olabilir. Bu tür annelerden doğan bebeklerde doğum sonrası akciğer ve göz enfeksiyonları normalden daha fazla görülmektedir. Rahim Ağzı Yarası Tanısı Nasıl KoyulurRahim ağzı yarası, vücudun normal olarak çalışan savunma mekanizmalarının sonucunda oluşur. Herhangi bir dokuda yaralanma, irritasyon veya enfeksiyon olduğunda bölgedeki kan akımı artar. Bu olay servikste olduğunda, normalde açık pembe olan serviks sıvısı kızarır ve şişlik oluşturur. Bu durum muayene sırasında yara olarak görülebilir. Rahim ağzı yarası tanısı genel olarak jinekolojik muayene ile koyulsa da, tanıdan emin olmak ve ayırıcı tanı yapabilmek için bazı ek tetkikler gerekmektedir. Rahim Ağzı Yarası NedenleriRahim ağzı yaralarının başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi, altta yatan nedenin tanımlanması ile ilgilidir. Eğer buna neden olan basit bir irritan maddeyse, bu maddenin kullanılmaması sorunu giderecektir. Eğer altta yatan sebep bir enfeksiyon ise, bu enfeksiyonun uygun şekilde tedavi edilmesi rahim ağzı yarası problemini de çözer. Rahim ağzı yarasına sebep olan en önemli mikroorganizmalar şunlardır:
Bunun haricinde bazı alerjik maddeler de bu duruma yol açabilir. Rahim Ağzı Yarası TedavisiEğer rahim ağzı yarası durumu uzamışsa ve altta yatan etkenin tedavisine rağmen rahim ağzı yarası tablosunda gerileme olmadıysa, rahim ağzı yarasında olan anormal hücrelerin tahrip edilmesi için bazı küçük cerrahi işlemler uygulanabilir. Bunlardan en fazla kullanılan yöntemler koterizasyon ve krioterapidir. Koterizasyon uygulaması, ısı yardımıyla anormal hücrelerin tahrip edilmesidir ve halk arasında "yara yakma" olarak bilinir. Krioterapi ise sıvı karbondioksit ya da azot yardımıyla anormal dokuların dondurulması işlemidir ve bu da halk arasında "yara dondurma" olarak bilinir. Son olarak, lazerle hücrelerin tahribi de yapılabilir. |
Rahim ağzı yarası olup olmadığımı nasıl anlayabilirim? Özellikle adet dönemim bittikten sonra başlayan vajinal akıntı ve kasık ağrısı gibi belirtiler yaşıyorum. Ayrıca cinsel ilişki sırasında ağrı hissetmem normal mi?
Cevap yazMerhaba Çitra,
Rahim ağzı yarasının belirtileri bazen fark edilmeyebilir, ancak senin bahsettiğin semptomlar bu durumun işareti olabilir. Vajinal akıntı ve kasık ağrısı rahim ağzı yarasının yaygın belirtilerindendir. Adet döneminden sonra başlayan bu tür semptomlar, rahim ağzında bir sorun olduğunu gösterebilir.
Ayrıca, cinsel ilişki sırasında ağrı hissetmen de rahim ağzı yarasının belirtileri arasında yer alabilir. Bu durumun kesin tanısı ve tedavisi için bir jinekoloğa başvurmanı tavsiye ederim. Doktorun yapacağı muayene ve gerekirse alacağı biyopsi ile kesin sonuca ulaşabilirsin.
Sağlıklı günler dilerim!